Lad hesten vænne sig til at græsse
Pludselige ændringer i hestens fodringsrutiner er aldrig en god idé. Brug derfor lang tid på at vænne din hest til det nye, lækre forårsgræs. Start med at lade den græsse en halv times tid og øg så langsomt, men gradvist med cirka 10 minutter ad gangen. Du kan eventuelt tildele hesten dens daglige mængde almindelige foder, umiddelbart inden du lukker hesten på græs. Med mad i maven vil euforien over det friske græs være nemmere at styre, og hesten vil (forhåbentligt) gå mindre grådigt til de grønne spirer i forhold til, hvis den var meget sulten.
Sørg for tilskud til hestens sundhed
Har du en hest, som du ved, er udfordret på det frodige græs, findes der en række tilskud, som du med fordel kan give den i det tidlige forår. Når hestene går og graver efter tidlige græsskud i jorden, kan du risikere, at hesten får sand og jord i sine tarme. Det kan en kur med loppefrøskaller være med til at afhjælpe. Når loppefrøskaller blandes med hestens tarmsafter, dannes der nemlig en gel, der kan hjælpe med at føre sandet ud af hestens tarmsystem.
Loppefrø er gode at anvende for enhver tarmflora, eftersom de har en betydelig effekt på tarmsystemet. Vælger du at supplere med loppefrø til hestens kost, afhjælper det hestens mave til at vænne sig til græssets indflydelse på fordøjelsen. Loppefrøskaller hjælper både på hård og blød mave for hestens vedkommende.
Har du en hest, der har tendens til at få dårlig mave, når der sker et foderskifte, findes der også en række produkter, som hjælper med at beskytte maven og tarmen og som opretholder en sund tarmbalance, som kan være nødvendigt, når det er tid til indgræsning af din hest.
Brug din fornuft, når det gælder din hest
Kig på din hest, når du begynder enhver indgræsning hvert år. Er hesten for tyk? Er hesten for tynd? Eller er hesten lige tilpas? Alt efter hvilket behov netop din hest har, kan du bedre sammensætte en fodringsplan, der sidder lige i skabet. Der er masser af næring i det tidlige forårsgræs, men ikke så mange fibre. Hvis du har en hest, der skal tabe sig, kan du derfor skrue lidt ned for krybbefoderet, lade hesten få sine kalorier fra græsset og blot supplere med vitaminer og mineraler. Er din hest derimod lidt for tynd, kan du supplere med en større mængde hø, mens du indgræsser.
Det er altid vigtigt, at du sørger for den rette mængde af mineraler til heste på græs, fordi det friske græs kan påvirke deres tarmsystem mere end forventet.
Det kan være en jungle at finde rundt i, og det er umuligt at give ét råd, der passer til alle typer heste. Så brug din sunde fornuft og tag din dyrlæge med på råd, hvis der er noget, du er i tvivl om.