Hvornår kan du fange havbars?
Fiskeri efter havbars er udpræget sæsonfiskeri. Den kommer typisk frem i juni måned og du kan fange havbars et stykke ind i september. Den kommer sydfra, og er det en god sommer, kan den fanges både tidligere og senere i sæsonen. Du kan fange den morgen, middag og aften, og endda om natten, alt efter hvornår du har tid og lyst til at tage på fisketur.
Hvor fanger du havbars?
Vil du gerne ud og fange havbars, er chancerne bedst langs vestkysten. Pladser med moler, høfder og sten er klart at foretrække. Her har havbarsen mulighed for at presse sit bytte mod stenene eller moler, og samles derfor i stimer omkring byttefiskene. Det vigtigste er det klare vand, og havbarsen kan derfor også fanges fra stranden over ren sandbund, når forholdene er rigtige. Let fralandsvind kan være en absolut fordel.
Grejet – Hvad skal du bruge?
Fiskegrejet til havbars er forholdsvis simpelt. Når først du har fundet stimerne, hugger de gerne og fiskeri med blink er meget effektivt. Blinkene minder om dem, du bruger til fiskeri efter havørred, men må gerne være i den tungere ende. Blink på 20-40g er gode, og blanke farver som sølv og blå kan give gode fangster. Er du nødt til at fiske i uklart vand, kan det være en fordel at skifte til de mere klare farver. Kraftig gul og orange på enten hele eller bare dele af blinket fungerer som et hugpunkt, som fisken tydeligt kan se.
Fiskestang og hjul til havbars
En 9-10 fods stang med en god rygrad og kastevægt, der passer til de tunge blink og et saltvandsbestandigt hjul i størrelse 2500 til 4000 med en stærk bremse, er alt du behøver. Havbarsen er en stærk og hårdt fightende fisk, så du har brug for grej, der kan sætte krogen ordentligt og samtidig kunne holde en stor havbars fri fra stenene og molen.
Fiskeriet langs de danske kyster er som udgangspunkt frit, men som med alt andet fiskeri bør du sætte dig ind i de gældende regler om mindstemål, og fredninger, og naturligvis have statens lystfiskertegn.