Udvid dine jagtmuligheder for regulering af råger
Har du ikke selv adgang til et areal med en rågekoloni, kan du med fordel opsøge en lokal landmand eller
lodsejer. Sandsynligheden for, at der er en rågekoloni i nærheden er ganske stor. Hvis det er tilfældet, er
det ikke utænkeligt, at de gerne vil have hjælp til at komme af med nogle af dem.
En anden mulighed er at tage kontakt til kommunens reguleringskorps eller jagtforening. De har ofte også
adgang til steder, hvor rågerne har slået sig ned. Bekæmpelse af råger kan betragtes som et voksende
problem i løbet af året, derfor er der mange, der ser frem til perioden, hvor det er tilladt at regulere råger.
Velegnede våben til rågeregulering
Det mest anvendte våben til rågeregulering er en salonriffel i kaliber .22 Lr. Det hænger sammen med en
høj grad af sikkerhed, men også det faktum, at det er en af de billigere løsninger. Det er blandt andet
støjniveauet på en salonriffel, der gør den velegnet til rågeregulering. En salonriffel larmer betydeligt lidt,
og gør det nemmere for dig at nærme dig rågerne så vidt som muligt. Det hjælper også, at en salonriffel kan være meget præcis i sit sigte alt efter skyttens evner. Det betyder større chancer for at ramme plet i første omgang, hvilket også er vigtigt at tage med i betragtning, hvis det drejer sig om mange råger.
Man kan også bruge haglgevær, men det er vores klare anbefaling at bruge en salonriffel til rågeregulering.
Hav udstyret i orden til rågejagt
Ud over våbnet er det en god ide at anskaffe sig en god stabil skydestok. Et sæt tyndt overtrækstøj i
camouflage kan også være en fordel for ikke at skabe for meget opmærksomhed og uro i kolonien. En galge til at bære fuglene hjem i er rar at have, da man ofte kommer fra jagten med en del nedlagte fugle.
Opskrifter med råger
Rågeunger dufter ikke særlig godt. Det skal man nu ikke lade sig snyde af, for de udgør en overraskende
fantastisk spise. Som de også erfarer i Nak og æd en råge, er det absolut nemmest at flå skind og fjer af og skære brystdelen med knogler af. Man kan også bruge lårene, hvis der er behov for ekstra kød og smag i
retten.
Bryststykker og lår kommes i en gryde og brunes af med rigeligt smør. Tilsæt herefter bacon, grøntsager og
krydderurter efter eget valg. Lad det til sidst simre ved svag varme sammen med en øl eller f.eks.
hønsefond indtil kødet er mørt. Når kødet er godt mørt, smager du sovsen til med fløde i ønskede
mængder og salt og peber.
Nu er du klar til at servere frisk tilberedt råge for venner og familie, måske med lidt friskbagt brød til.